CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

THE AWESOME MR & MRS BLOGGIE :)

Sabtu, 16 Julai 2011

sekadar gurauan


assalamualaikum, hye readers.
selamat malam :)

"eh, dah lama aku tak jumpa kau laa. aku tengok kau ni daa semakin gemok laa macam bola bom nak meletup jeee. aku rasa budak yang sebelah kau tu lagi comel, kurus jee aku tengok. tak macam kau. haha. sorry laa. aku gurau jee. jangan laa amik hati. tak boleh gurau masuk surau laa beb."

haaa, daa baca ayat kat atas nun tu? agak-agak korang pernah kena tak kat diri sendiri dengan ayat cenggitu? pehhh, bukan main lagi denga ayat comel-comel tu. memang buat panas berapi jee kan. yeah! rileks laa beb. gurau jee tu. tak kan nak amik hati kot. memang tak boleh jenis nak bawak bergurau laaa.

mai sini nak bagitahu maksud sebenar gurauan tu menurut Kamus Dewan dan Pustaka membawa maksud kepada sindiran, cemuhan atau ejekan. kurang jelas? cehh, boleh tanya sama uncle google.

ahai, memang laa boleh bergurau. sebab dengan bergurau boleh mengeratkan sesama hubungan. right? tapi, haaa, de tapi lagi. tapi perlu awas ! nak bergurau itu bertempat. means biarlah kena pada tempatnya. contohnya, macam ayat kat atas tu.

woohoo, bagi orang yang bergurau tu memang anggap ala, sekadar gurau2 biasa jee pun. bukan ada maksud apa2. tapi cuba fikir balik, apakah perasaan orang dengan yang kita bergurau tu? pehh, makan dalam beb ! memang berbulu laaa telinga ni ditambah dengan berkepuk2 tahi telinga. mananya tak marah. memang kena sabar jee laaa.

gurau, gurau gak tapi before nak bergurau tu
*fikir2 laa dahulu.
*tengok keadaan sekeliling,
*tengok orang yang kita nak bergurau tu sama ada dia jenis sensitif, cepat terasa.
*modal nak bergurau tu bertapis-tapis.

kesemua kat atas tu memang penting sangat. lagi2 kalau kita bergurau dengan orang jenis sensitif and cepat terasa ni. susah woo ! *actually,kekadang aku cam tu gak. hihihi. susah nak dipujuk. hahai.jadi jaga-jagalah before nak bergurau tu. sebab ia boleh menimbulkan kepada keburukan dan menimbulkan rasa dendam. kan susah kalau daa jadi macam tu.

manusia memang tak lepas dari kesilapan. bila daaa terjadi macaam tu, cepat-cepat laa mintak maaf. jangan pula kita ketawakan dia sepuas-puasnya lepas daa bergurau tu. kalau dia jenis cool tak pe, nih tak alahai~~ pikir sendiri laa beb.

p/s: tak boleh gurau, masuk surau laa. hihihi. :)



6 0000 awesome blogger says?:

ZIPPO MILLER berkata...

Balas balik...itu jawapan yag sesuai utk diorg...huhuhuhuh

Siti Zaleha berkata...

@ZIPPO MILLER yela zippo.

k e y r i berkata...

like ur "p/s"
kalau xboleh gurau, masuk surau laa~ :)

Siti Zaleha berkata...

@k e y r i heee, :)

ZIPPO MILLER berkata...

ye la yela...kalo diorg cakap camgitu lagi senyum dan cakap tq jek...tapi lebih tepat kasi diorg terase balik yeh

Siti Zaleha berkata...

@ZIPPO MILLER oke,