CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

THE AWESOME MR & MRS BLOGGIE :)

Ahad, 17 April 2011

mana perginya sifat budi bahasa anda yang indah tu?

salam..
hey readers,bloggers,stalkers. :)
mari sini PRDSB mahu memulakan hujah pada petang ini. kan best kalau pekena cekodok,goreng pisang time panas2 ni tambah air teh o panas. fuhh! kaw kaw habis. *oke,iklan sebentar. sila beri fokus. hehe.

mahu sharing pendapat sini. actually,semalam aku pergi laa some kedai ni nak beli barang. aku terperasan laaa si polan bin polan melayan someone customer ni. customer ni * si minah binti minah ni daa beli segala mende barang dia nak beli,tiba masa dia nak bayar. dia bertanya laa baik-baik sama si polan bin polan ni. "berapa harga semua ini incik?" *si minah binti minah bertanya. "semuanya RM***. " *si polan bin polan ni jawab. tetiba si minah binti minah ni tanya balik berapa harga barang yang dia beli,sebab dia kurang jelas pendengaran dengan nada lembut. *maybe dia berangan kot.

aiyoo,time tu aku boleh perasan air muka si polan bin polan ni lain macam berubah berang. "eh,kau ni pekak ke apa. semuanya RM***. faham! tu laa telinga letakkat kaki." *si minah binti minah ni daa terkejut,cuak gila bila dengar si polan bin polan ni daa marah. kecut perut dia. apa lagi si minah ni terus keluarkan duit,then terus bayar and cabut sambil berkata "@#$%^&" dalam nada perlahan. *aku pun tak faham. aku sendiri dengar kat situ pun terkejut.

tu diaa,betul2 laaa si polan bin polan ni layan customer dia sampai macam tu sekali. hohohoho,orang tanya dengan baik kot,jawab laa baik2 gak. huuuuu,boleh buat lari customer woo. betul2 tak ada budi bahasa laa si polan bin polan ni. mana agaknya budi bahasa dia ni. grr~~ kalau aku jadi jadi si minah tu,terus sound jee. aiyooo!

tu laa manusia. kalau yee pun time tu hati tengah marah ke or what,jawab laa dengan baik. bukan susah sangat pun. ni pun jawab dengan nada marah pun,orang pun takut seyh. mana seyh letak budi bahasa tu. kesian si minah binti minah tu aku tengok,tak pasal2 kena tengking kat situ. ish,ish,ish...


p/s: budi bahasa budaya kita. :)





0 0000 awesome blogger says?: