CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

THE AWESOME MR & MRS BLOGGIE :)

Rabu, 23 Februari 2011

orang-orang tua suka pesan..

eh eh,hye hye.
selamat malam. :)
rajin mengupdate pada malam hari.
yeee,rajin laa sangat. *oke,daa stop membebel*

saje nak kongsi pernah dengar tak orang-orang tua suka berpesan dulu-dulu.
yelaa,orang tua-tua ni dulu banyak pangtang larangnya.
tak macam kita orang muda-muda zaman sekarang daa lebih pandai and bijak.
bila cakap macam tu jee,
'eee,kau ni kuno laa mana ada guna lagi mende2 cam tu. percaya sangat. karut jee.'
mesti kena menganjing cam tu an.
tapi kekadang fikir-fikir balik apa yang orang-orang tua dulu ni cakap ada betulnya.
bukannya apa katanya sebab nak menjaga adab.
*memang pun betul*

antara kebanyakan orang-orang tua selalu pesan:

1.jangan suka duduk kat tangga,nanti tak ada orang datang meminang.
2. jangan suka makan berpindah-randah,nanti alamat kahwin ramai.
3.jangan suka menyanyi di dapur,nanti dapat laki tua. *bagi anak dara*
4.jangan lupa basuh kaki sebelum tidur,nanti mimpi jumpa hantu.
5.jangan keluar waktu senja,nanti kena sorok dengan bunian.
6.jangan suka makan leher ayam,nanti leher teleng.
7.jangan suka duduk atas bantal,nanti b***** bisul.
8.jangan suka gigit kuku,nanti alamat ada nasib buruk.
9.jangan suka buang nasi merata-rata/membazir,nanti nasi menangis.
10.jangan suka buka payung dalam rumah,nanti ada ular.
11. jangan suka makan pangku pinggan,nanti rezeki tak masuk.


dan banyak lagi apa yang orang tua suka pesan.
tapi itu jee laa yang aku tahu dari yang emak aku selalu cakap.
memang laa adakalanya tak logik,tapi apa yang orang-orang tua cakap tu kadang ada betulnya.
sekadar mahu berkongsi. :)
bye!


Isnin, 21 Februari 2011

ada story HANGAT laa! gempak seyh.



ouh, STORY apakah itu..
wahh,rajinnya aku pepagi ini mengupdate.
kat tempat kerja lak tu,haha.
tak ada kerja nak dibuat,so0 ini laaa jadinya. :)
meyh2,meyh2 sini aku ada story hangat nak cerita kat korang.
pagi tadi aku pergi laa berblogwalking kat blog cousin aku AIEN SAMIAN.
tertarik pada post dia, ada new something sesuai untuk para blogger.
nama dia FACEBLOG! berwarna pink seyh.



tujuan FACEBLOG ini wujud adalah untuk membina satu komuniti blogger yang amat sesuai untuk semua ara blogger yang ada kat Malaysia laa ni. ia umpama seperti facebook juga yang bertujuan menjalinkan hubungan yang lebih erat untuk antara para blogger yang lain menggunakan tema ala-ala facebook. jum sama-sama kita join. macam seronok jee. :)

mahu join dan berkongsi blog kalian di komuniti ini ada syarat-syaratnya. kalau berminat click sini faceBLOG.



p/s: credit to aien samian.






Khamis, 17 Februari 2011

friends or KAWAN?

eh eh,apa mud malam ini??
hanya touching sebentar.
siti,cool down please.
no,no,no u can do it oke.

i try my best.
insyaallah. :)


hey,hey. maaf entry kali ini mungkin touching sedikit.
ngehh~~ alasan je tu kau an.
ngeeeee~~ oke kekadang aku rasa hidup ini umpama roda.
sebentar di atas sebentar di bawah. * memang yeee pn.
aha,normal laa kot macam itu.
tapi entah laaa.
macam-macam yang aku pelajari dan pelbagai pengalaman yang aku dapat.
semakin banyak dugaan yang datang semakin kita perlu kuat untuk menghadapinya.
kesabaran itu laa kuncinya.
kalau tak ada benda tu,memang kau akan hilang segala-galanya.
aku daa merasai semua tu, tapi lagi pahit dan getir tersangat rasanya.
sampaikan buatkan aku 'down' dengan serta merta jadi tak tentu arah.

cerita tentang kawan,yee kawan itu adalah seseorang yang amat kita perlukan dalam hidup kita.
tak ada mereka, tak adalah kita kawan an?
urmm,terlalu ramai jenis kawan yang boleh kita labelkan dari pelbagai aspek.
kawan rapat,setia,sepermainan,bergosip,bershopping,bercerita..
tak juga yang hanya dianggap kawan biasa,scandal and anything laaa.
yess~~ itu sudah semestinya confirm2 an kalian ada.
bermacam-macam kategori.



yee,kawan memang terlalu penting.
tak ada kawan tak mungkin kita akan bisa berdiri jika tiada kawan walaupun kita boleh hidup berdikari sendiri.
but nobody is perfect right??
kawan mungkin boleh jadi lawan.
tidak pun kawan akan makan kawan.


kawan yang baik dan jujur sukar dicari..memang betul kita pun ingin melakukan yang terbaik untuk kawan kita berdiri dibelakang kawan kita.
kalau boleh kita nak mengelak pertikaman lidah, pentengkaran dengan kawan kita.
jika berlaku juga salah seorang harus mengalah.
tapi perlukah untuk selamanya kita mengalah?
(*aku terasa di sini)
hanya diri sendiri bisa untuk menjawabnya.


kawan yang terbaik sanggup menjadi pendengar dan pemberi nasihat yag setia.. tak gundah walau di pukul ribut.
menahan kita saat kita mulai rebah.
membangunkan kita jika kita lalai.
kuat mana ikatan persahabatan kita dapat dinilai jika kita berjauhan darinya atau kehilangannya.
kesedihan yang menebal itu tanda ikatan persahabtan kita kukuh dan dia amat diperlukan dalam hidup kita...


masing-masing sudah besar dan tahu membezakan mana yang baik dan mana buruk.
fikirlah dengna sebaik-baiknya. :)





Selasa, 15 Februari 2011

mulakan dengan BISMILLAH







kelebihan jika kita mengungkapkan Bismillah pada setiap perkara kita lakukan:

1. jika kita membaca Bismillah 21 kali ketika hendak tidur, kita dapat mengelakkan daripada gangguan syautan, kecurian dan juga bala.
2. ungkapan Bismillah juga dapat memulihkan orang yang pengsan. cuma bacakan Bismillah sebanyak 41 kali ke telinganya.
3.setiap kali hendak masuk rumah,sertakan ucapan salam dan Bismillah. insyallah rumah tangga akan mendapat keberkatan dan keharmonian.
4. jika membaca Bismillah sebanyak 19 kali ketika bertemu orang yang garang, insyaallah dia akan bertukar menjadi lembut dan pemaaf.
5. lafaz Bismillah jika diucapkan 100 kali dan dihembuskan kepada orang yang berpenyakit selama 3 hari berturut-turut, insyaallah penyakitnya akan sembuh.
6. jika seseorang mahu hajatnya dimakbulkan,hendaklah ia membaca Bismillah apabila selesai solat asar pada hari Jumaat dalam keadaan suci dari hadas dan najis. dia juga hendaklah berada menghadap kiblat sehinggalah matahari terbenam. pada ketika itu mohonlah kepada Allah hajat yang diinginkan, insyaallah ia akan dimakbulkan.

amalkan setiap hari pada setiap perlakuan kita. Insyaallah segala perlakuan kita akan diberkati oleh-Nya. Amin!

Isnin, 14 Februari 2011

kisah nasi goreng kosong di gerai mamak

pada suatu malam sekitar pukul 9.50 pm di sekitar shopping kompleks dipanggil 'WARTA'.
3 orang rakan aka housemate melepak di sebuah kedai mamak berehat sebentar setelah penat bershopping di situ. mereka terus meng'order' air dan makanan sebab masing-masing daa kelaparan+kebuluran.
salah seorang rakan mereka tetiba sampai terus meng'order' juga makanan dan minuman dengan gopoh-gapahnya.


si lote: anne,teh o ais limau 1.
anne: oke,makan?
si lote: kasi nasi goreng mamak.
anne: letak ayam boleh?
si lote: boleh saja mamak.


(teng,teng) air pun sampai,nasi pun sampai. makan dengan penuh kerakusan. eh eh,tak senonoh betul :)
oke,tetiba jee si lote teringat pesanan rakan di rumah yang kirim belikan nasi goreng. untuk confirmation nak ke tak,si lote menelefon rakannya. setelah selesai menelefon, si lote terus memanggil si anne.

si lote: anne! anne! anne!
(buat-buat tak dengar)
ANNE!!!!!!!
(anne pun datang)
anne: nak apa?
si lote: anne,saya nak order lagi. nak nasi goreng kosong satu bungkus?
*blurr sebentar
anne: nasi goreng kosong? nasi goreng kosong tak ada,nasi goreng mamak ada.
nasi goreng kosong yang nasi goreng2 macam biasa letak telur ada laa.
si lote: (alamak,malu!) eh eh, bukan nasi goreng mamak laa kasi banyak sayur.


sambil kena ketawa oleh rakan-rakannya. (teng,teng) si anne pun masak dengan cepatnya. daa siap terus kasi pada si lote sambil menganjing ini nasi goreng kosong letak telur.

si lote: huh! yeee. (*blushing*)

terus membayar semua makanan dan minuman setelah kenyang makan dengan rakusnya dengankena menganjing si anne tersebut tak juga kena bahan ketawa oleh si rakannya.


omg! sangat2 malu masa tu. nasib baik tak ada orang ramai. eh eh,memang kenangan. btw, si lote itu adalah aku. haha. saja nak glamour sikit. ahaks! almaklum,pale otak sedang blurr time tuh.


nota: sebelum meng'order' pape sila berhati-hati dahulu. :)

Fatwa Ulama Tentang Merayakan Valentine’s Day

sedar tak sedar rupanya hari ini adalah hari Valentine’s Day. eh eh,bagi yang beragama islam memang 'DIHARAMKAN' untuk tidak menyambutnya. sedang aku mencari info tentang valentine's day ni,hanya mahu sekadar berkongsi bersama sumber dari Maktahab Abi Humaid.

jum baca:

Valentine’s Day sebenarnya, bersumber dari paganisme orang musyrik, penyembahan berhala dan penghormatan pada pastor kuffar. Bahkan tak ada kaitannya dengan “kasih sayang”, lalu kenapa kita masih juga menyambut Hari Valentine ? Adakah ia merupakan hari yang istimewa? Adat? Atau hanya ikut-ikutan semata tanpa tahu asal muasalnya?

“Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mengetahui tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya akan diminta pertangggungjawabannya” (Al Isra’ : 36).

Sebelum kita terjerumus pada budaya yang dapat menyebabkan kita tergelincir kepada kemaksiatan maupun penyesalan, kita tahu bahwa acara itu jelas berasal dari kaum kafir yang akidahnya berbeda dengan ummat Islam, sedangkan Rasulullah bersabda: Diriwayatkan dari Abu Said al-Khudri Radiyallahu ‘anhu : Rasulullah bersabda:

“Kamu akan mengikuti sunnah orang-orang sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta. Sampai mereka masuk ke dalam lubang biawak kamu tetap mengikuti mereka“. Kami bertanya:“Wahai Rasulullah, apakah yang engkau maksudkan itu adalah orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasrani?” Rasulullah bersabda: “Kalau bukan mereka, siapa lagi?” (HR. Bukhari dan Muslim ).

Pertanyaan :

Sebagian orang merayakan Yaum Al-Hubb (Hari Kasih Sayang) pada tanggal 14 Februari [bulan kedua pada kalender Gregorian kristen / Masehi] setiap tahun, diantaranya dengan saling-menghadiahi bunga mawar merah. Mereka juga berdandan dengan pakaian merah (merah jambu,red), dan memberi ucapan selamat satu sama lain (berkaitan dengan hari tsb).

Beberapa toko-toko gula-gula pun memproduksi manisan khusus – berwarna merah- dan yang menggambarkan simbol hati/jantung ketika itu (simbol love/cinta, red). Toko-tokopun tersebut mengiklankan yang barang-barang mereka secara khusus dikaitkan dengan hari ini. Bagaimana pandangan syariah Islam mengenai hal berikut :

1. Merayakan hari valentine ini ?
2. Melakukan transaksi pembelian pada hari valentine ini?
3. Transaksi penjualan – sementara pemilik toko tidak merayakannya – dalam berbagai hal yang dapat digunakan sebagai hadiah bagi yang sedang merayakan?
Semoga Allah memberi Anda penghargaan dengan seluruh kebaikan !

Jawaban :

Bukti yang jelas terang dari Al Qur’an dan Sunnah – dan ini adalah yang disepakati oleh konsensus ( Ijma’) dari ummah generasi awal muslim – menunjukkan bahwa hanya ada dua macam Ied (hari Raya) dalam Islam : ‘ Ied Al-Fitr (setelah puasa Ramadhan) dan ‘ Ied Al-Adha (setelah hari ‘ Arafah untuk berziarah).

Maka seluruh Ied yang lainnya – apakah itu adalah buatan seseorang, kelompok, peristiwa atau even lain – yang diperkenalkan sebagai hari Raya / ‘Ied, tidaklah diperkenankan bagi muslimin untuk mengambil bagian didalamnya, termasuk mengadakan acara yang menunjukkan sukarianya pada even tersebut, atau membantu didalamnya – apapun bentuknya – sebab hal ini telah melampaui batas-batas syari’ah Allah:

وَتِلْكَ حُدُودُاللَّهِ وَمَن يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ

“Itulah hukum-hukum Allah dan barangsiapa yang melanggar hukum-hukum Allah, maka sesungguhnya dia telah berbuat zalim terhadap dirinya sendiri”. [ At-Thalaq ayat: 1]

Jika kita menambah-nambah Ied yang telah ditetapkan, sementara faktanya bahwa hari raya ini merupakan hari raya orang kafir, maka yang demikian termasuk berdosa. Disebabkan perayaan Ied tersebut meniru-niru (tasyabbuh) dengan perilaku orang-orang kafir dan merupakan jenis Muwaalaat (Loyalitas) kepada mereka. Dan Allah telah melarang untuk meniru-niru perilaku orang kafir tersebut dan termasuk memiliki kecintaan, kesetiaan kepada mereka, yang termaktub dalam kitab Dzat yang Maha Perkasa (Al Qur’an). Ini juga ketetapan dari Nabi (Shalallaahu ` Alaihi wa sallam) bahwa beliau bersabda :

“Barangsiapa meniru suatu kaum, maka dia termasuk dari kaum tersebut”.

Ied al-Hubb (perayaan Valentine’s Day) datangnya dari kalangan apa yang telah disebutkan, termasuk salah satu hari besar / hari libur dari kaum paganis Kristen. Karenanya, diharamkan untuk siapapun dari kalangan muslimin, yang dia mengaku beriman kepada Allah dan Hari Akhir, untuk mengambil bagian di dalamnya, termasuk memberi ucapan selamat (kepada seseorang pada saat itu). Sebaliknya, adalah wajib untuknya menjauhi dari perayaan tersebut – sebagai bentuk ketaatan pada Allah dan Rasul-Nya, dan menjaga jarak dirinya dari kemarahan Allaah dan hukumanNya.

Lebih-lebih lagi, hal itu terlarang untuk seorang muslim untuk membantu atau menolong dalam perayaan ini, atau perayaan apapun juga yang termasuk terlarang, baik berupa makanan atau minuman, jual atau beli, produksi, ucapan terima kasih, surat-menyurat, pengumuman, dan lain lain. Semua hal ini dikaitkan sebagai bentuk tolong-menolong dalam dosa serta pelanggaran, juga sebagai bentuk pengingkaran atas Allah dan Rasulullah. Allah, Dzat yang Maha Agung dan Maha Tinggi, berfirman:

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan taqwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya”. [Surah al-Maa.idah, Ayat 2]

Demikian juga, termasuk kewajiban bagi tiap-tiap muslim untuk memegang teguh atas Al Qur’an dan Sunnah dalam seluruh kondisi – terutama saat terjadi rayuan dan godaan kejelekan. Maka semoga dia memahami dan sadar dari akibat turutnya dia dalam barisan sesat tersebut yang Allah murka padanya (Yahudi) dan atas mereka yang tersesat (Kristen), serta orang-orang yang mengikuti hawa nafsu diantara mereka, yang tidak punya rasa takut – maupun harapan dan pahala – dari Allah, dan atas siapa-siapa yang memberi perhatian sama sekali atas Islam.

Maka hal ini sangat penting bagi muslim untuk bersegera kembali ke jalan Allah, yang Maha Tinggi, mengharap dan memohon Hidayah-Nya (Bimbingan) dan Tsabbat (Keteguhan) atas jalanNya. Dan sungguh, tidak ada pemberi petunjuk kecuali Allaah, dan tak seorangpun yang dapat menganugrahkan keteguhan kecuali dariNya.

Dan kepada Allaah lah segala kesuksesan dan semgoa Allaah memberikan sholawat dan salam atas Nabi kita ( Shalallaahu ` Alaihi wa sallam) beserta keluarganya dan rekannya.

Ahad, 13 Februari 2011

terima kasih KAWAN untuk hari semalam

oke,berapa inci habuk telah berkumpul pun tak tahu laaa.
adehh,lama tidak bercerita sebab busy.
oke,cukup dengan alasan kau siti.
yee,memang busy sebab macam2 berlaku.
now,try to wake up!
need refreshing.
need new environment.
eh eh,melalut daa.
oke abaikan sje.
pada folllowers thnx a lot 4 coming and follow me.
sy tak sempat nak memfollow sorang-sorang,nanti ada masa saya balas kunjungan anda. :)

dalam banyak fikir macam-macam yang sedang bercelaru sekarang.
sempat having fun sedikit masa bersama kawan a.k.a housemate saya.
bersama fatin dan hani.
thnx a lot sayangss,dapat spend time bersama kalian berdua.
oke,hangout mana jee di midvalley sahaja. :)


memang enjoy,but not 100% sebab mood aku daa down sangat.
but almost thanx so much kawan. :)
semalam memang seronok.
pusing2 1 midvalley+bershopping,makan2 and the best i loike tengok wayang.
memang gila tengok wayang 1hari tu 2 story.
aha.
cerita DISINI ADA HANTU dan NO STRINGS ATTACHED.




before tunggu wayang around 12pm,kami makan2 di domino's pizza.
ouh,sangat lapar time tuh.
sila lihat muka2 lapar nih..






ini makanan yang kami order...
setelah kekenyangan ini laa hasilnya.


selepas puas makan,kami tengok wayang 1st DI SINI ADA HANTU.
memang best cerita tu. haha.
ada laa gak lawaknya. tak percaya g laa tgok. :)
selepas habis cerita tu,kami lepak di baskin robbin.



sementara menunggu cerita NO STRINGS ATTACHED,
round2 sekitar kedai midvalley dahulu then after that balik!



terima kasih KAWAN :)




muka 'hudus' yang konon2 happy :)

Ahad, 6 Februari 2011

kikis wang lelaki di tajuk utama METRO


morning...
awalnya daa update..
lama sesangat tidak mengupdate.
BILL tidak bayar.
eh eh,alasan memang betul pun.

okeoke,btw aku just nak sharing dengan bloggers semua.
tadi syok laa bukak akhbar harian metro pagi ini secara online.
*sejak bila aku jadi rajin entah laa. abaikan jeee.

terkejut juga aku bila ternampak tajuk utama harian metro ini tentang 'kikis wang lelaki'.
oi mak aii,,sekali baca macam-macam andaian kita boleh buat.
belajar daa laa tinggi2 menjulang ke langit.
habis duit mak bapak laburkan kat mereka.
tapi at last2 kerja buat mende tak senonoh.
subhanallah!
korang boleh baca kat sini..