CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

THE AWESOME MR & MRS BLOGGIE :)

Sabtu, 30 Oktober 2010

ALKISAH TENTANG TEMPE DENGAN AKU




haha,adakah anda tahu apakah gambar di atas?
haaaaaa?
anda tak tahu..haiyo0oo.
ini namanya tempe.
sape2 org JOHOREAN pasti akan tahu ttg ini lagi2 org JAWA.
cepat angkat tgn siapa org jb.
yeyeyeye,sy laa.
hahaha.

okeokeoke,
jum kita kongsi serba sikit ttg asal usul tempe nih..

Tempe makanan yang sering dijumpai di rumah maupun di warung-warung, sebagai pelengkap hidangan ternyata memiliki kandungan dan nilai cerna yang lebih baik dibandingkan dengan kedelai. Oleh karena itu, tempe sangat baik untuk diberikan kepada segala kelompok umur (dari bayi hingga lansia), sehingga bisa disebut sebagai makanan semua umur.

Selain itu, pada tempe juga terjadi peningkatan nilai gizi seperti kadar vitamin B2, vitamin B12, niasin, dan asam pantorenat. Bahkan hasil analisis, gizi tempe menunjukkan kandungan niasin sebesar 1.13 mg/100 gram berat tempe yang dapat dimakan. Kandungan ini meningkat kurang lebih 2 kali lipat setelah kedelai difermentasi menjadi tempe. Karena kadar niasin pada kedelai hanya berkisar 0,58 mg, tempe dapat dikonsumsi dalam tiga bentuk utama.


Pertama, tempe umumnya dikonsumsi dalam bentuk keripik, bacem, atau dimasak bersama campuran sayur. Kedua berbentuk tepung. Ini dapat dimanfaatkan sebagai kandungan pangan yang berguna untuk meningkatkan kadar gizi dan serat, sebagai pengawet alami dan untuk menanggulangi diare pada anak-anak. Ketiga, tempe juga dapat diolah sebagai konsentrat protein, isolat protein, peptida, serta komponen bioaktif lainnya.


10 Khasiat Tempe:

a. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi, mudah dicerna sehingga baik untuk mengatasi diare.

b. Mengandung zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan sehingga menurunkan tekanan darah.

c. Mengandung superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita jantung.

d. Penanggulangan anemia. Anemi ditandai dengan rendahnya kadar hemoglobin karena kurang tersedianya zat besi (Fe), tembaga (Cu), Seng (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.

e. Anti infeksi. Hasil survey menunjukkan bahwa tempe mengandung senyawa anti bakteri yang diproduksi oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotika yang bermanfaat meminimalkan kejadian infeksi.

f. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak jenuh ganda pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol.

g. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanker.

h. Mencegah masalah gizi ganda (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang menyertainya, baik infeksi maupun degeneratif.

i. Mencegah timbulnya hipertensi.

j. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis.


haha,pe kene mengena tetiba aku cte pasal tempe nih.

fyi,just nk kongsi ngn anda jep.

mahu tahu lebih lanjut tentang tempe klik di google search ea.


sebenarnya teringat masa zaman sem 4 dulu.

de kisah ckit pasal ngn tempe.

cam bongok jep ada gk.

ni gara2 dari rakan sekelas aku si wafiy.



*ni laa manusianya. ncem xncem x? hah? ncem ouh,goshh!!

bole laa dy,not bad. sorry wafiy. aku masuk an pic ko. peace.




okeokeokeoke. balik pd story.

mamat kat atas ni laa yg suka kenakan aku dulu.

kitaorang kdg2 suka menganjeng memasing.

bese derr,gurau2 kawan xhengat dunia.

alkisahnya,masa tu xsilap kelas entrepreneurship.

kelas ganti kot xsilap.

kitaorang nga berbincang pasal assignment report kena buat secara berkumpulan untuk jualan masa hari

ENTREPRENEURSHIP DAY* da lepas daa.

masa tu miss just nk bg format yg kitaorang kena wt pasal report tuh.

ttbe miss tny kt kitaorang.


miss:pe cdgn contoh brg yg awak nak jual?

keberet no 1:arrr,jual nasi.

keberet no 2:jual air.

keberet no 3(aku laa 2):jual tempe.

keberet no 4(si wafiy):haha,miss kita jual tempe.

keberet no 5(azhar):ikan masin.


*bunguk sume punya cdgn.

miss:oke,contoh awak jual tempe.

sume gelakkan aku. nape?

huh,sebenarnya masa aku sebut jual tempe 2,time tuh aku sje nk kenakan si bff aku.

sebab minah ni suka makan tempe tapi xpasal2 aku yg kena digelakkan.

haishh~`tebal muka aku.

keberet no 3:hah,LEHA jual tempe. LEHA TEMPE.


cett~~siot kau wafiy. xley blaa time tuh.

sejak kena panggil nama LEHA TEMPE tu,kekal smpai sekarang nama tu kt aku.

mongok laa kau wafiy.

gara2 kau pasal tempe aku jadi kena bahan tahu.

huh~~sampai dak2 uma aku pn suka bahan aku guna nama tu.

wt xtw je laa aku.

btw,time tu funny laa gak.

sengal gak aku nih.

nak kenekan org,sendiri yang terkena.

cett~bese laa.

begitu laaa. :)


* nota p/s:before anda mahu menganjeng/mengenakan org,

sila berwaspada dahulu sebelum terkena batang hidung anda sendiri. :)








0 0000 awesome blogger says?: