CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

THE AWESOME MR & MRS BLOGGIE :)

Ahad, 31 Oktober 2010

RENUNGKANLAH...

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau Mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....



Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup....... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......


"Jika kamu menyayangi ibumu, hargailah ibumu selagi ia masih ada di depan mu".




p/s:saya sayang ibu saya. :)

Sabtu, 30 Oktober 2010

ALKISAH TENTANG TEMPE DENGAN AKU




haha,adakah anda tahu apakah gambar di atas?
haaaaaa?
anda tak tahu..haiyo0oo.
ini namanya tempe.
sape2 org JOHOREAN pasti akan tahu ttg ini lagi2 org JAWA.
cepat angkat tgn siapa org jb.
yeyeyeye,sy laa.
hahaha.

okeokeoke,
jum kita kongsi serba sikit ttg asal usul tempe nih..

Tempe makanan yang sering dijumpai di rumah maupun di warung-warung, sebagai pelengkap hidangan ternyata memiliki kandungan dan nilai cerna yang lebih baik dibandingkan dengan kedelai. Oleh karena itu, tempe sangat baik untuk diberikan kepada segala kelompok umur (dari bayi hingga lansia), sehingga bisa disebut sebagai makanan semua umur.

Selain itu, pada tempe juga terjadi peningkatan nilai gizi seperti kadar vitamin B2, vitamin B12, niasin, dan asam pantorenat. Bahkan hasil analisis, gizi tempe menunjukkan kandungan niasin sebesar 1.13 mg/100 gram berat tempe yang dapat dimakan. Kandungan ini meningkat kurang lebih 2 kali lipat setelah kedelai difermentasi menjadi tempe. Karena kadar niasin pada kedelai hanya berkisar 0,58 mg, tempe dapat dikonsumsi dalam tiga bentuk utama.


Pertama, tempe umumnya dikonsumsi dalam bentuk keripik, bacem, atau dimasak bersama campuran sayur. Kedua berbentuk tepung. Ini dapat dimanfaatkan sebagai kandungan pangan yang berguna untuk meningkatkan kadar gizi dan serat, sebagai pengawet alami dan untuk menanggulangi diare pada anak-anak. Ketiga, tempe juga dapat diolah sebagai konsentrat protein, isolat protein, peptida, serta komponen bioaktif lainnya.


10 Khasiat Tempe:

a. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi, mudah dicerna sehingga baik untuk mengatasi diare.

b. Mengandung zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan sehingga menurunkan tekanan darah.

c. Mengandung superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita jantung.

d. Penanggulangan anemia. Anemi ditandai dengan rendahnya kadar hemoglobin karena kurang tersedianya zat besi (Fe), tembaga (Cu), Seng (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.

e. Anti infeksi. Hasil survey menunjukkan bahwa tempe mengandung senyawa anti bakteri yang diproduksi oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotika yang bermanfaat meminimalkan kejadian infeksi.

f. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak jenuh ganda pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol.

g. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanker.

h. Mencegah masalah gizi ganda (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang menyertainya, baik infeksi maupun degeneratif.

i. Mencegah timbulnya hipertensi.

j. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis.


haha,pe kene mengena tetiba aku cte pasal tempe nih.

fyi,just nk kongsi ngn anda jep.

mahu tahu lebih lanjut tentang tempe klik di google search ea.


sebenarnya teringat masa zaman sem 4 dulu.

de kisah ckit pasal ngn tempe.

cam bongok jep ada gk.

ni gara2 dari rakan sekelas aku si wafiy.



*ni laa manusianya. ncem xncem x? hah? ncem ouh,goshh!!

bole laa dy,not bad. sorry wafiy. aku masuk an pic ko. peace.




okeokeokeoke. balik pd story.

mamat kat atas ni laa yg suka kenakan aku dulu.

kitaorang kdg2 suka menganjeng memasing.

bese derr,gurau2 kawan xhengat dunia.

alkisahnya,masa tu xsilap kelas entrepreneurship.

kelas ganti kot xsilap.

kitaorang nga berbincang pasal assignment report kena buat secara berkumpulan untuk jualan masa hari

ENTREPRENEURSHIP DAY* da lepas daa.

masa tu miss just nk bg format yg kitaorang kena wt pasal report tuh.

ttbe miss tny kt kitaorang.


miss:pe cdgn contoh brg yg awak nak jual?

keberet no 1:arrr,jual nasi.

keberet no 2:jual air.

keberet no 3(aku laa 2):jual tempe.

keberet no 4(si wafiy):haha,miss kita jual tempe.

keberet no 5(azhar):ikan masin.


*bunguk sume punya cdgn.

miss:oke,contoh awak jual tempe.

sume gelakkan aku. nape?

huh,sebenarnya masa aku sebut jual tempe 2,time tuh aku sje nk kenakan si bff aku.

sebab minah ni suka makan tempe tapi xpasal2 aku yg kena digelakkan.

haishh~`tebal muka aku.

keberet no 3:hah,LEHA jual tempe. LEHA TEMPE.


cett~~siot kau wafiy. xley blaa time tuh.

sejak kena panggil nama LEHA TEMPE tu,kekal smpai sekarang nama tu kt aku.

mongok laa kau wafiy.

gara2 kau pasal tempe aku jadi kena bahan tahu.

huh~~sampai dak2 uma aku pn suka bahan aku guna nama tu.

wt xtw je laa aku.

btw,time tu funny laa gak.

sengal gak aku nih.

nak kenekan org,sendiri yang terkena.

cett~bese laa.

begitu laaa. :)


* nota p/s:before anda mahu menganjeng/mengenakan org,

sila berwaspada dahulu sebelum terkena batang hidung anda sendiri. :)








sila cermin diri kau dahulu ya!


*adakah ini muka anda??? haha. sila tilik betul2. ye kaa ini anda.
sila perasan betul2 oke. muka toye an xboleh blahh. haha.


yesss,kat sini aku nak kongsi cerita.
sila cermin diri anda dahulu!!
why?why?why?why?why?why?
yess. why. nth laa.
nge :)
merepek jep aku ckp nih.
haishh~~
siti zaleha.
wake up doe.
ko nihh~~
aha,
de someone yg tegur aku macam itu ini laaa.
ahaha.
kt cni aku nak cakap n nk tny ckit.
before kau nak kasi advice kau yg macam opah2 n mak nenek kau tu dulu kt aku.
adakah kau sedar siapakah kau sebenarnya??
dari mana asal usul kau?
hahaha. sila jawab,jawab.
tahu takut kau an.
cehh~~berlagak aku.**wink3.
disini aku ingin mentitahkan.................................
cehh~~*bermadah pula.
gini laaaaaaaaa.
bukan pe.
ye laaa an,an,an,an.
kau nak bagi advice kat aku,tapi kau sendiri pun tak betul jua.
hurrmmm,bajet cam diri kau tuuuu terbaik ka? baik sgt ka? bagus sgt ka?
sila jawab face 2 face kt kau.
*bukan facebook or mukabuku oke!
ahaha,


yeahh,sebelum anda mahu memberi advice kepada saya.
sila cerminkan diri anda dahulu yeee seperti dibawah ini.
haha.
adakah sama seperti anda??



klu perasan sme kot....wahahaha.


oke sila sambung cerita yeee.
if kau rasa diri kau tu da betul and saksama.
oke go 0n.
kau boleh nasihatkan aku.
and aku akan terima nasihat kau.
tapi kau belum betul2 cerminkan diri kau dulu yg cantik/handsome sgt laa.
sbb kau sendiri pun tak betul.
de hati nk advice orang.
tu laa before nak nasihat2 an orang.
pikir2 dulu oke.
pity on u laa girl/boy.
wakakaka.
chill babe.
akhir kata,
SILA CERMINKAN DIRI KAU DAHULU YANG SANGAT CANTIK/HANDSOME YA!
ANDA FAHAM?
:)



p/s:hanya ditujukan pada someone manusia.
maaf kalau ada yang terasa.
tiada yang berkaitan antara hidup atau mati. :)

Khamis, 28 Oktober 2010

AWAK!



awak......
saya betul2 rindukan awak laa.
hurmmm.
really need u come back. but what can i do??
myb u milik orang lain daa.
sy hanya dapat melihat awak dari jauh.
dan hanya juga mendengar khabar awak dari sini.
awak tahu,,
semalam saya mimpikan awak.
yess~~
ternyata saya betul2 rindukan awak.
kalau awak baca entry ni.
just i want u know,
i miss u laa dude.
huh!
saya pn tak tahu nape saya mimpikan awak.
time rasa happy sangat dapat jumpa awak.
ouhh~~SITI ZALEHA!!
stop it..
kau hanya berada di alam khayalan.
stop it damn oke!
kau perlu ada di alam nyata.
wake up.
he just for u in a short memory time laa.
forget him.
let him go.
and reminder!
he's not for u again.
urmmm.
but....
i'm trying.
i'm in cry. (:

Rabu, 27 Oktober 2010

Entitle...




yess,,why i write entitle this entry...
haha..
sebab xtw nk tulis tajuk pe untuk kali ini.
urmmm..
ouhh,,aku bosan dengan keadaan sekeliling aku.
semakin lama aku semakin tak paham.
membuatkan aku keliru.
adakah mungkin hanya perasaan aku semata-semata.
urmmm.
selalu bermain di fikiran aku.
tapi aku masih mencari apakah persoalannya? jawapannya? sebabnya?
adakah anda pernah terfikir begitu?
pasti pernahkan?
yess~~aku tahu manusia semuanya tak sempurna.
tapi kita mungkin boleh buat yang terbaik.
asalkan hanya perlu usaha dan bersabar.
tapi...
urmmm,
aku bingung.
masih mencari-cari jawapannya. :)

Jumaat, 22 Oktober 2010

KUSUT SEYH!


ouhhh,kusut seyh.
aku pening tgok ngn org sekeliling aku.
sume diam wt xtw.
npe weyh?
npe senyap jep.
ouhh,jangan laa begitu.
aku pelik sangat2.
urmmm.
awak,awak,awak.
saya perlukan awak.
really need u laa.
where r u going uh??
pehh,report still ag xsiap.
cmne nk wt ni.
sume nk on the spot ciap.
pehh pecah kepala seyh.
mana nk final ag.
warghhh!!
penat+lepak seyh.
kusut weyh. :)



Ahad, 17 Oktober 2010

OUH! A GREAT DAY WITH U. THNX..:)

haha,thnx a lot sebab da temankan saya hari ini.
and maaf da menyusahkan kamu hari ini.
terpaksa melayan kerenah saya nk ke ke sana n ke sini.
haha.
sengal an saya.
really thnx friend sebab i have a great day with u.
im happy today.
heeeeeeee :)
iloveyoumyfriend.
thnx a lot.

Sabtu, 16 Oktober 2010

SERONOK

credit:to uncle google.


yeah,hari ini aku pergi 2uma orang kenduri kawen dalam masa 1 hari.
di kawasan uma aku n di mersing.
perghh,cm xnk penat plak an perjalanannya.
tp seronok laa tgok orang kawen2 ni.
haha.
awalnya aku tak nak pergi. da mak aku punya pasal paksa pergi.
nak tak nak kena ikut laaa. ngeng5.


p/s:bila laa aku nak kawen erk.
ehem,ehem,ehem.
calon xde nk berangan.
haha. sewel~~ :)


Selasa, 12 Oktober 2010

awak saya dia kau aku kamu kalian semua


ouhhoh0ho,
pe maksud tajuk di atas??
saya pun xtahu.
sebab xde tujuan.
urmmm.
pagi td kau bg msg kat aku.
dr spe kau dengar semua tuh.
adakah kau rasa itu semua cerita yg betul yang kau tahu.
kau tak pernah tanya dgn aku sendiri an.
ouhh,hampanya hati aku.
kau tahu aku syggkan kau!
ouhh,kau xpernah kesah an pasal tu.
lupakan sje.
i hate u,but i luv u.
sila2 laa berkata jujur.
damn u!

*yaa,aku terlalu rindu kau ssgt.please contact me back now!